Akkreditált műszerkalibrálás és vizsgálat

Laboratóriumi kalibrálások


A kalibráló laboratóriumok kialakításában minden szempontot figyelembe vesznek, hogy a kalibrálást befolyásoló tényezőket a minimálisra csökkentsék, ezáltal a mérési bizonytalanságot (kalibrálási és mérési képesség )   a lehető legalacsonyabbra redukálják. Nagypontosságú eszközök kalibrálása, mint például referencia etalonok, precíziós mérőeszközök, vagy kalibráló eszközök, kízárólag kalibráló laboratóriumokban lehetségesek. Természetesen a kisebb pontossággal rendelkező mérőműszerek kalibrálását is végezhetjük a kalibráló laboratórium területén, ezek kalibrálására azonban a megrendelő telephelyén is van lehetőség. Különböző felhasználású mérőeszközök kalibrálásához, eltérő környezeti feltételek kialakítására van szükség, mivel egyes mérőeszközök - főleg dimenzionális mérőeszközök- sokkal érzékenyebbek például a hőmérséklet változásaira, mint mások - elektromos mérőeszközök. Ugyanakkor bizonyos eszközök kalibrálását nem ajánlott laboratóriumban elvégezni, mivel a felhasználási hely sajátosságai olyan mértékben befolyásolják a mért értékekekt, hogy laboratóriumi kalibrálás eredményei igen nagy eltérést mutatnának- ilyenek a mérlegek.
Laboratóriumainkban - valamint a vevő telephelyén egyaránt - az MSZ EN ISO /IEC 17025:2018 szabvány követelményeinek megfelelően végezzük a mérőeszközök kalibrálását.
Kollégáink jártasságát és kalibrálási eljárásaink  szakszerűségét a Nemzeti Akkreditáló Testület akkreditációs okiratai igazolják.
Az adott területre érvényes akkreditálási okiratokat kérje kollégáinktól, az info@muszerkalibralas.hu e-mail címünkön.

Kalibráló laboratóriumunkban minden mérőeszköznek legalább 12 órát kell eltöltenie kalibrálás előtt mivel a mérőeszköz kalibrálását akkor lehet megkezdeni, amikor hőmérséklete megegyezik a kalibráló laboratórium környezeti feltételeivel.
A kalibrálás elvégzéséhez fontos feltétel a mérőeszköz műszaki specifikációja ( gépkönyve ) amelyet a vevő biztosít a kalibráló laboratórium számára. Ez a dokumentum tartalmazza a mérőeszköz minősítéséhez szükséges kritériumokat is.
Abban ez esetben, ha a megrendelő igényli, laboratóriumunk elvégzi  a mérőeszköz minősítését, ezt azonban a kalibrálás megkezdése előtt a megrendelőnek írásban szükséges jelezni, a minősítési kritériumok megadásával. Így a kalibrálási bizonyítvány tartalmazni fogja mind a minősítés eredményét, mind a minősítési kritériumokat.


 

  Oldaltérkép